History - Shqip

Fr. Theofani, pasi kishte përgatitur tashmë një përkthim në shqip të Liturgjisë, shërbeu liturgjinë e tij të parë në gjuhën shqipe më 22 mars 1908 në Bostoni, Massachusetts. Ndërsa Shqipëria kishte qenë në sferën e perandorisë Bizantine, gjuha zyrtare liturgjike ishte Greqishtja, megjithëse shumë shërbime të tilla si pagëzimet dhe funeralet u kryen në gjuhën Shqipe. Më vonë, nën turqit osmanë, mësimi i gjuhës shqipe në shkolla nuk u lejua nga qeveria. Liturgjia në Bostoni u bë kështu një gur themeli i një rilindjeje shqiptare. Dhjetë vjet më vonë, komuniteti ortodoks shqiptar ishte rritur, kështu që Bp. Aleksandri, peshkopi qeverisës i Misionit Rus, ngriti At. Theofan në gradën e arkimandritit të mitruar dhe e emëroi atë më 24 mars 1918 administrator i Misionit Ortodoks Shqiptar në Amerikë.

Fr. Theofan mori pjesë aktive në marrjen e interesit politik botëror për një Shqipëri të pavarur duke përfshirë njohjen e Shqipërisë nga Lidhja e Kombeve. Aktiv në punët e kombit të pavarur të Shqipërisë, ai u largua nga Shtetet e Bashkuara në fillim të viteve 1920. Në Shqipëri, Fr. Theofan u shenjtërua peshkop dhe u emërua për të drejtuar Kishën Ortodokse të sapo-deklaruar të Shqipërisë, si Metropolitane e Durrësit. Po ashtu aktiv politikisht, Metr. Theofan u emërua Ministër i Jashtëm i Shqipërisë.

Në Shtetet e Bashkuara ai udhëhoqi në diskutimet me Metr. Leonty of the Metropolia mbi nevojën për një juridiksion të vetëm Ortodoks në Amerikë. Sidoqoftë, i ishte lënë pasardhësit të tij të përmbushte idenë e bashkimit në një juridiksion të vetëm. Pas Metr. Vdekja e Nolit në 13 Mars 1965, pa një nominim dioqezan, Fr. Stefan Lasko u shenjtërua peshkop për dioqezën shqiptare nga Sinodi i Kishës së Shqipërisë. Më 14 tetor 1971, Peshkopi Stefan udhëhoqi shumicën e famullive shqiptare në OCA.

Ish Fr. Nicholas Liolin u shugurua Ipeshkvi Nikon i Baltimore, një peshkop ndihmës, si administrator i dioqezës shqiptare më 25 maj 2002. Peshkopi Nikon, me propozimin nga asambleja kryepeshkopiane, u zgjodh nga Sinodi i Ipeshkvijve të OCA si Peshkop i Bostonit dhe Kryepeshkopata Shqiptare më 22 Tetor 2003. Në Tetor 2005, ai u zgjodh gjithashtu nga Sinodi i Shenjtë si peshkopi qeverisës i Dioqezës së Anglisë së Re (shih Hartford) dhe u instalua në 17 Dhjetor 2005 me titullin e ri të Peshkopit të Bostonit, Anglisë së Re dhe Kryepeshkopatës Shqiptare. Ai më vonë u ngrit në gradën e Kryepeshkopit.

Kryepeshkopi Nikon u shua në Zotin në 1 Shtator 2019. Metropolitani Tikhon është Locum Tenens i Kryepeshkopatës.

Albanian Orthodox Archdiocese in America

Kryepeshkopata Orthodhokse Shqiptare në Amerikës

517 East Broadway

South Boston, Massachusetts 02127

info@albanianarchdiocese.org

617-268-1275